Lezingen 2017

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

 

De volgende lezingen staan op de agenda voor 2017:

Antikythera mechanisme

Prof. Dr. Rien van de Weijgaert

Deze lezing markeert het einde van de zomer en begin van het nieuwe VSA seizoen.

Het leek niet meer dan een klomp verroest metaal toen duikers het omhoog brachten uit het wrak van een Romeins schip, rond het jaar 70 gestrand voor de kust van het Griekse eiland Antikythera. Maar het bleek een uiterst vernuftig gemaakt mechaniek te zijn, een soort draagbaar planetarium dat liet zien wanneer er zons- en maansverduisteringen zouden plaatsvinden en misschien ook de banen van de planeten toonde.

Op zoek naar Fast Radio Bursts met de Westerbork Radio Telescopen

Samayra Straal

In 2007 vonden astronomen een extreem korte en felle radioflits afkomstig uit het heelal met de Parkes radiotelescoop in Australië. Nu, tien jaar later, zijn deze Fast Radio Bursts (FRB’s) nog steeds één van de grootste mysteries binnen de sterrenkunde. Er zijn er op het moment meer dan twintig gevonden, waaronder zelfs één die herhaalt, maar we weten niet waardoor ze veroorzaakt worden.

Botsende clusters van sterrenstelsels

Timo Halbesma

NB: De aangekondigde lezing "Kosmische rampen" kan deze maand niet doorgaan. In plaats daarvan nu deze lezing die oorspronkelijk dit najaar werd verwacht.

Tussen Deneb en Albireo in een van de vleugels van de Zwaan bevindt zich Cygnus A. Dit is de meest heldere radiobron in het lokale universum. Hier zien we twee radio jets die uit de kern van het actieve melkwegstelsel komen. In het centrum van het melkwegstelsel valt gas op een superzwaar zwart gat waarmee de materie en energie geleverd wordt voor de radiobron. Op de grotere lengteschaal van het cluster van sterrenstelsels zien we bovendien dat er een botsing tussen twee clusters van sterrenstelsels gaande is.

Kunnen we leven op Mars?

Dr. Sebastiaan de Vet

Dit zal de laatste lezing van dit seizoen worden. Na de zomer begint er weer een nieuwe lezingen cyclus.

Als Mars lijkt op de aarde, of de aarde op Mars, dan kunnen we prima op Mars leven, toch? Als het aan Sebastiaan de Vet ligt, onderzoeken we Mars gewoon vanaf onze eigen planeet. Hij is planetair geomorfoloog aan de Universiteit van Amsterdam, wat betekent dat hij met onstuitbare energie vertelt over hoe landschappen op onder meer de planeten Aarde en Mars gevormd worden.