Lezingen 2018

Iedere maand (behalve in de zomermaanden) wordt er een lezing georganiseerd. Dit is altijd op een dinsdagavond. De agenda hiervoor wordt normaal gesproken voor ieder half jaar tevoren gepubliceerd.

De lezingen zijn vrij toegankelijk voor zowel leden als niet-leden. Indien u echter meerdere lezingen komt bijwonen, dan zullen wij u wel verzoeken uiteindelijk ook lid te worden.

Vaste locatie voor onze lezingen is een zaal in de Wethouder Verheij sporthal in Amsterdam Oost (nabij Station Muiderpoort). Aanvang is om 20:00 uur (zaal open om 19:30 uur) en de lezing is meestal rond 22:00 uur afgelopen.

 

De volgende lezingen staan op de agenda voor 2018:

Zwaartekrachttheorie van Erik Verlinde

Dr. Marcel Vonk

In november 2016 haalde het nieuws zelfs tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen de kranten: theoretisch fysicus Erik Verlinde had na zes jaar werken eindelijk zijn nieuwe ideeën over de zwaartekracht gepubliceerd. Eerder, in 2010, had Verlinde al beschreven hoe volgens hem de zwaartekracht een "emergent verschijnsel" is; in zijn nieuwe artikel paste hij zijn ideeën ook toe op ons heelal, en dan in het bijzonder op de donkere energie en de donkere materie daarin.

Cartografie van de Sterrenhemel

Wil Tirion

De laatste jaren is er heel wat veranderd in het vervaardigen van sterrenkaarten en atlassen  Aan de hand van een presentie met veel illustraties wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de uranografie (ofwel cartografie van de sterrenhemel). Er wordt gesproken over het ontstaan van de sterrenbeelden, ook die aan de zuidelijke hemel; oude hemelkaarten en hun merkwaardigheden en de veranderingen die de hemelcartografie heeft ondergaan, tot op de dag van vandaag.

Jubileumbijeenkomst

Deze lezing markeert het 100-jarig bestaan van onze vereniging. Op 15 februari 1918 is de Amsterdamse Weer- en Sterrenkundige Kring (AWSK) opgericht. Deze vereniging bestaat nu nog steeds als onderdeel van de Volkssterrenwacht Amsterdam (VSA).

Ons jublieum vieren we met een speciale lezing en receptie op een bijzondere locatie bij het ARTIS Planetarium. Demonstraties met de oude Zeiss planetarium projector zullen voor een historische ambiance zorgen.

Het heelal gevuld met onzichtbare deeltjes

Prof. dr. Patrick Decowski

Door een gemiddeld mens gaan 700 triljoen neutrino’s per seconde zonder dat ze ooit opgemerkt worden. Toch hebben experimenten aangetoond dat deze spookachtige deeltjes bestaan, alhoewel het 25 jaar heeft geduurd voordat de neutrinohypothese was bewezen. Er zijn sterke astronomische aanwijzingen voor het bestaan van nog andere deeltjes: zogenaamde donkere materie waarvan wij niet precies weten wat het is.