Landelijke Sterrenkijkdagen

Op de vrijdag zal de VSA de kijkers opstellen bij Camping Zeeburg; aanvang 20.00 uur. We beginnen er inmiddels al aardig vertrouwd te raken. Het is een mooie plek met een, voor Amsterdamse begrippen, nog relatief donkere hemel.

Ons is verzekerd dat de bar geopend zal zijn, dus een warme kop koffie, een opkikkertje of een afzakkertje zullen zeker verkrijgbaar zijn.

De volgende dag, op zaterdag, staan we weer bij het vertrouwde ARTIS-planetarium. Daar gaan de deuren voor het publiek open om 19:00 uur.

Wat zal er zoal op deze dagen te zien zijn? De halve maan (Eerste Kwartier op 8 maart) zal op beide dagen hoog in het zuiden staan en de show stelen. Verder zal Jupiter op beide avonden uitstekend waarneembaar zijn; pas ver na middernacht zal hij ondergaan. Als extraatje kunnen we bovendien op 8 maart het Jupitermaantje Io geleidelijk met Jupiter zien versmelten om uiteindelijk om 23:06 uur achter Jupiter te verdwijnen.

Jupiter en de Galileïsche manen

Mars en Saturnus zullen pas onhandig laat in de avond boven de horizon verschijnen (resp. 22:00 en 24:00 uur). Mars zal dan ook nog teleurstellend klein zijn (slechts 12 boogseconden). De sterrenhemel zal vele open sterrenhopen tonen in Perseus (h en Chi), Cassiopeia (M103, NGC 663, 654 etc.) en de Voerman (M36, M37). En de Pleiaden natuurlijk.

In de Tweelingen zal de planetaire nevel NGC 2392 goed geplaatst zijn. Een mooie bolvormige sterrenhoop (M3) in Boötes klimt vanuit het Oosten alweer gestaag omhoog. En de Orionnevel en het Andromeda-stelsel zijn op een heldere voorjaarsavond natuurlijk “vastrentende waardes”.

 

Wilt U aan een van deze activiteiten als vrijwilliger meedoen, met of zonder kijker? Meldt U zich dan aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onze secretaris.