Verslag: Sterrenkijkdagen 2014

Let op: Foto's onderaan artikel

De Landelijke Sterrenkijkdagen waren dit jaar ook voor de VSA een groot succes. Op vrijdag 7 maart stonden we op Camping Zeeburg en op zaterdag 8 maart bij het ARTIS Planetarium.

Beide avonden konden we genieten van een prachtige heldere hemel en dat heeft er mede toe geleid dat het publiek in grote getale is komen opdagen. Vrijdagavond hadden we ongeveer 60 bezoekers en op zaterdagavond maar liefst 300 bezoekers.

Onze leden (Geert, Guido, Hans, Hendrik, Jaap, Michel, Peter en Wim) stonden klaar met in totaal vijf telescopen en hebben hun best gedaan de vragen van al die bezoekers zo goed mogelijk te beantwoorden. Daarbij was ook een uitgebreide tafel bemand met informatie over de VSA en over (amateur)sterrenkunde in het algemeen.

Jaap toont de sterrenhemel aan de kinderen in ARTIS

Door de veelal lange en vooral continue rijen bij de kijkers was het lastig om de telescopen af en toe op andere objecten te richten: er stonden simpelweg nog teveel mensen die ook wilden zien waar we op dat moment naar keken. Het bleef dus voornamelijk beperkt tot de hoogtepunten: de Maan en Jupiter.

Vrijdagavond was de hemel iets beter en op Camping Zeeburg hadden we ook minder last van de lichtvervuiling. Daar hebben we toen ook gekeken naar de Orionnevel (M42) en naar het Sigaarstelsel (M82). Voorts konden we ook nog enkele dubbelsterren laten zien.

Al met al een zeer geslaagd evenement!