Landelijke Sterrenkijkdagen

Ook dit voorjaar worden de Landelijke Sterrenkijkdagen weer gehouden in een weekend waarin de maan zich in haar Eerste Kwartier bevind en dus de hele avond goed zichtbaar zal zijn (als het weer tenminste een beetje meewerkt). De VSA zal op vrijdag- en zaterdagavond een aantal telescopen opstellen op twee locaties in Amsterdam.

Op de vrijdag staan we bij Camping Zeeburg met een, voor Amsterdamse begrippen, nog relatief donkere hemel. Helemaal omdat daar speciaal voor ons de lantaarnpalen worden uitgedaan. We kunnen hier ook gebruik maken van het aangename cafe en restaurant dat deze avond ook geopend zal zijn. Indien nodig kunnen we dus even schuilen voor de kou of (veel erger voor ons) de regen.

De volgende dag (zaterdag) staan we dan weer bij het Artis Planetarium. Zelfs bij bewolking kunnen we hier in ieder geval ook binnen nog een beetje van de sterren genieten met een doorlopende voorstelling in het Planetarium. Onze kijkers stellen we hiernaast op om het publiek buiten de echte sterren en planeten te laten zien.

Jeugdige waarnemer tijdens de Sterrenkijkdagen vorig jaar in ArtisWat zal er zoal op deze dagen te zien zijn? Uiteraard de halve maan (Eerste Kwartier op 27 maart), beide avonden hoog in het zuiden. Venus gaat pas om 22:30 uur onder en staat zeker het eerste deel van de avond nog redelijk hoog aan de westelijke hemel.

Mars gaat helaas al om 21:00 uur onder en zal voor ons te laag aan de horizon staan om deze planeet nog goed te kunnen zien, maar wie weet lukt dat nog aan het begin van de avond. Jupiter is gelukkig wel de hele nacht zichtbaar. De grootste planeet van ons zonnestelsel staat dan op dezelfde hoogte en niet al te ver van de maan. Daarentegen moeten we de ringen van Saturnus deze keer missen omdat deze planeet pas even na middernacht opkomt en dat zal voor ons te laat zijn.

Verder kunnen we ook nog genieten van de Orion nevel (M42), de Pleiaden (M45), het indrukwekkende dubbelcluster (NGC869/884) en heldere dubbelsterren zoals Almach in Andromeda en het tweetal Alcor & Mizar in de Grote Beer. Kortom: genoeg te zien, nu nog duimen voor helder weer.

 

Wilt U aan een van deze activiteiten als vrijwilliger meedoen, met of zonder kijker? Meldt U zich dan aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onze secretaris. Bij voldoende belangstelling gaan we op vrijdag ook weer gezamelijk een maaltijd nuttigen (weliswaar op eigen kosten) in het restaurant van Camping Zeeburg, voordat we de telescopen gaan opstellen.

 

Vrijdag 27 maart Camping Zeeburg
Opbouwen telescopen vanaf 19:00 uur
Aanvang voor publiek 20:00 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Toegang: Gratis

Zaterdag 28 maart Artis Planetarium
Opbouwen telescopen vanaf 18:00 uur
Aanvang voor publiek 19:00 uur (dan is de zon net onder, maar is de maan wel reeds zichtbaar)
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Toegang: Gratis

 

Meer informatie
Landelijke Sterrenkijkdagen