Landelijke Sterrenkijkdagen

Ook dit voorjaar worden de Landelijke Sterrenkijkdagen weer gehouden in een weekend waarin de maan zich bijna in haar Eerste Kwartier bevind en dus zeker aan het begin van de avond goed zichtbaar zal zijn (als het weer tenminste een beetje meewerkt). De VSA zal op vrijdag- en zaterdagavond een aantal telescopen opstellen op twee locaties in Amsterdam.

Op de vrijdag staan we bij Camping Zeeburg met een, voor Amsterdamse begrippen, nog relatief donkere hemel. Helemaal omdat daar speciaal voor ons de lantaarnpalen worden uitgedaan. We kunnen hier ook gebruik maken van het aangename cafe en restaurant dat deze avond ook geopend zal zijn. Indien nodig kunnen we dus even schuilen voor de kou of (veel erger voor ons) de regen.

De volgende dag (zaterdag) staan we dan weer bij het Artis Planetarium. Zelfs bij bewolking kunnen we hier in ieder geval ook binnen nog een beetje van de sterren genieten met een doorlopende voorstelling in het Planetarium. Onze kijkers stellen we hiernaast op om het publiek buiten de echte sterren en planeten te laten zien.

Jeugdige waarnemer tijdens de Sterrenkijkdagen vorig jaar in ArtisWat zal er zoal op deze dagen te zien zijn? Uiteraard de maansikkel (Nieuwe Maan op 9 maart en Eerste Kwartier op 15 maart), aan het begin van beide avonden in het zuidwesten. Jupiter komt net om 18:00 uur op en is dan juist wat later op de avond goed zichtbaar in het zuidoosten. De grootste planeet van ons zonnestelsel is altijd weer een mooi gezicht in onze telescopen. Naast de wolkenbanden op Jupiter kunnen we ook de vier grootste manen zien. Vrijdagavond zullen Europa en Io schijnbaar zeer dicht bij elkaar staan.

De andere planeten moeten we helaas missen dit voorjaar. Mercurius en Venus zijn alleen in het ochtendgloren zichtbaar terwijl Mars en Saturnus pas na middernacht opkomen. Uranus is sowieso al wat moeilijk te vinden vanuit Amsterdam vanwege de lichtvervuiling, maar deze planeet gaat ook al om 21:00 uur onder en zal voor ons te laag aan de horizon staan om nog goed te kunnen zien. Wie weet lukt dat nog aan het begin van de avond.

Verder kunnen we ook nog genieten van de grote Hercules bolhoop (M13), de Orion nevel (M42), de Pleiaden (M45), de indrukwekkende dubbelcluster (NGC869/884) en heldere dubbelsterren zoals Almach in Andromeda en het tweetal Alcor & Mizar in de Grote Beer. Kortom: genoeg te zien, nu nog duimen voor helder weer.

 

Wilt U aan een van deze activiteiten als vrijwilliger meedoen, met of zonder kijker? Meldt U zich dan aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onze secretaris. Bij voldoende belangstelling gaan we op vrijdag ook weer gezamelijk een maaltijd nuttigen (weliswaar op eigen kosten) in het restaurant van Camping Zeeburg, voordat we de telescopen gaan opstellen.

 

Vrijdag 11 maart Camping Zeeburg
Opbouwen telescopen vanaf 19:00 uur
Aanvang voor publiek 20:00 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Toegang: Gratis

Zaterdag 12 maart Artis Planetarium
Opbouwen telescopen vanaf 18:00 uur
Aanvang voor publiek 19:00 uur (dan is de zon net onder, maar is de maan wel reeds zichtbaar)
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Toegang: Gratis

 

Meer informatie
Landelijke Sterrenkijkdagen