Landelijke Sterrenkijkdagen

Ook dit voorjaar worden de Landelijke Sterrenkijkdagen weer gehouden in een weekend waarin de maan zich in haar Eerste Kwartier bevind en dus zeker aan het begin van de avond goed zichtbaar zal zijn (als het weer tenminste een beetje meewerkt). De VSA zal op vrijdag- en zaterdagavond een aantal telescopen opstellen op twee locaties in Amsterdam.

Op de vrijdag staan we bij Camping Zeeburg met een, voor Amsterdamse begrippen, nog relatief donkere hemel. Helemaal omdat daar speciaal voor ons de lantaarnpalen worden uitgedaan. We kunnen hier ook gebruik maken van het aangename cafe en restaurant dat deze avond ook geopend zal zijn. Indien nodig kunnen we dus even schuilen voor de kou of (veel erger voor ons) de regen.

De volgende dag (zaterdag) staan we dan weer bij het Artis Planetarium. Zelfs bij bewolking kunnen we hier in ieder geval ook binnen nog een beetje van de sterren genieten met een doorlopende voorstelling in het Planetarium. Onze kijkers stellen we hiernaast op om het publiek buiten de echte sterren en planeten te laten zien.

Jeugdige waarnemer tijdens de Sterrenkijkdagen een vorig jaar in ArtisWat zal er zoal op beide dagen te zien zijn? De wassende maan zal een groot deel van de avond in het zuidwesten zichtbaar zijn (Eerste Kwartier op 5 maart). Ook Venus zal de eerste helft van de avond nog even in te zien zijn. Ze schuift geleidelijk tussen de aarde en de zon in, dus Venus zal een fraaie en goed waarneembare sikkel tonen. De overige planeten zullen, net als vorig jaar, weer schitteren door afwezigheid: ze staan te dicht bij de zon om goed zichtbaar te zijn.

De sterrenhemel zal ons, bij helder weer, echter niet teleurstellen: de Orionnevel (M42), vele open sterrenhopen in de Voerman, Cassiopeia en Perseus, planetaire nevels in de Tweelingen en, iets moeilijker te vinden, in de Draak. En als het echt helder is, kunnen we ons geluk proberen bij de Andromeda-nevel.

Verder kunnen we ook nog genieten van de grote Hercules bolhoop (M13), de Pleiaden (M45), de indrukwekkende dubbelcluster (NGC869/884) en heldere dubbelsterren zoals Almach in Andromeda en het tweetal Alcor & Mizar in de Grote Beer. Kortom: genoeg te zien, nu nog duimen voor helder weer.

 

Wilt U aan een van deze activiteiten als vrijwilliger meedoen, met of zonder kijker? Meldt U zich dan aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., onze secretaris. Bij voldoende belangstelling gaan we op vrijdag ook weer gezamelijk een maaltijd nuttigen (weliswaar op eigen kosten) in het restaurant van Camping Zeeburg, voordat we de telescopen gaan opstellen.

 

Vrijdag 3 maart Camping Zeeburg
Opbouwen telescopen vanaf 19:00 uur
Aanvang voor publiek 20:00 uur
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Toegang: Gratis

Zaterdag 4 maart Artis Planetarium
Opbouwen telescopen vanaf 18:00 uur
Aanvang voor publiek 19:00 uur (dan is de zon net onder, maar is de maan wel reeds zichtbaar)
Sluiting 23:30 uur (ongeveer)
Toegang: Gratis

 

Meer informatie
Landelijke Sterrenkijkdagen